Dzisiejsze czasy wymagają od nas pewnego pośpiechu. Dużo obowiązków, pogoń za karierą, chęć rozwoju osobistego – przez to wszystko zapominamy czasem o znaczeniu pewnych elementów dnia codziennego.
Jednym z najbardziej zaniedbywanych jest śniadanie. Posiłek ten zapewnia energię na cały dzień, odpowiednio zbilansowany powoduje, że jesteśmy produktywni w pracy, łatwo się koncentrujemy i czujemy się zdrowo i rześko. Na ten stan ma wpływ przede wszystkim to, co jemy. Produkty mocno przetworzone nie mają tylu wartości odżywczych, co świeże. Dlatego warto do porannego menu wprowadzić świeżo wyciskane soki.
Jak uzyskać zdrowy, świeży sok z owoców lub warzyw? Najlepszych sposobem do tego jest wykorzystanie wyciskarki – coraz powszechniej występującego w domowych gospodarstwach sprzętu kuchennego. Wyciskarki do soków pozwalają uzyskać prawdziwą bombę witaminową niewielkim nakładem pracy. Wystarczy obrać warzywa i owoce, włożyć do wyciskarki i uruchomić ją. W ten sposób uzyskujemy nie tylko sok zdrowy, ale też całkowicie dopasowany do naszych preferencji smakowych czy potrzeb zdrowotnych. Wyciskarka pracuje w taki sposób, że, jak sama nazwa wskazuje, wyciska część płynną z danego produktu, pozostawiając z niego jedynie suchy miąższ. Wbrew pozorom i on ma dużo wartości odżywczych, dlatego warto dodać choć jego część do soku. Dzięki temu uzyskamy gęstszą, bardziej sycącą konsystencję.
W zależności od naszych preferencji oraz charakteru śniadania, możemy robić soki owocowe lub warzywne. Wyciskarki do owoców umożliwiają otrzymanie pełnego witamin, słodkiego soku. Sok owocowy najlepiej pasuje do śniadania na słodko: musli, tostów z dżemem czy omletów z syropem klonowym. Poza tym dzieci wolą go zdecydowanie bardziej od soku warzywnego. Ten z kolei zrobić możemy przy użyciu wyciskarki do warzyw o mocy pozwalającej wycisnąć płyn nawet z bardzo twardego warzywa.
Soki warzywne czy owocowe nie są oczywiście zarezerwowane tylko do śniadania. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do niemal każdego posiłku o każdej porze dnia, może z wyjątkiem kolacji, w której ilość węglowodanów powinna być ograniczana ze względu na nasze zdrowie i wagę. Dotyczy to jednak raczej soków owocowych, nie zaś warzywnych, których główną wartością są witaminy, a nie cukier.