Co lepiej ugotować, a co jeść na surowo? Sprawdź!

0
837
co ugotować a co jeść surowe
fot. pexels.com

Niektóre produkty powinniśmy spożywać na surowo, gdyż mają wówczas najwięcej witamin. Jednakże nie wszystkie się do tego nadają. Niektóre rzeczy powinniśmy jeść wyłącznie po obróbce cieplnej! Sprawdź, jakie produkty lepiej ugotować, a jakie zjadać na surowo!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/co-gotowac-a-co-jesc-na-surowo/

Warzywa

Warzywa zdecydowanie warto jeść w surowej formie, gdyż w ich skórkach oraz w surowej postaci kryje się najwięcej witamin. Warzywa, które poddajemy obróbce cieplnej, np.: przez gotowanie tracą większość witamin, które się w nich znajdują, a dodatkowo podnosi się ich indeks glikemiczny, przez co stają się bardziej tuczące, a także nieodpowiednie dla osób z cukrzycą.

Warzywa jednak można gotować, a także piec i smażyć. Niektóre z nich powinny być poddane procesom termicznym, gdyż na surowo są niejadalne. Takim warzywem jest np.: bakłażan, który nie został odpowiednio przyrządzony jest trujący! Również cukinia nie jest smaczna na surowo, ale nie zagraża naszemu życiu.

Mięso

Mięso zdecydowanie należy do produktów, które należy poddawać obróbce termicznej. Jednakże nie każde mięso musi zostać jej poddane. Na surowo możemy zjadać mięso wołowe, z którego przyrządzimy sobie tatar. Dodatkowo na surowo również możemy zjadać jajka, z których niegdyś robiło się kogel mogel. Jednakże, jeśli zamierzamy zjeść te produkty na surowo, wówczas powinniśmy je sprowadzić z dobrego źródła, które jest pewne.

Na surowo również możemy spożywać ryby, które są bardzo zdrowe! Niektóre z nich, np.: łosoś dużo tracą w trakcie obróbki cieplnej, zatem lepiej zjadać je w surowym stanie. To samo dzieje się z tuńczykiem, który również może być jedzony w surowej postaci, np.: w sushi.

Wiele produktów traci swoje właściwości zdrowotne, gdy poddamy je obróbce termicznej. Gotując np.: jabłka wygotowujemy z nich cenną witaminę C, która podnosi odporność naszego organizmu. Jednakże niektóre produkty musimy poddać gotowaniu, inaczej mogłoby nam to nie wyjść na zdrowie, a wręcz przeciwnie!

Przeczytaj też: http://www.frywolna.pl/lepszy-cukier-czy-slodzik/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ