Zagraniczne inspiracje

0
112
Zagraniczne inspiracje

Niektóre z nich nie powstały na naszych terenach. Ich istnienie w polskiej kuchni zostało zainspirowane przez zachodnie smaki. Są to między innymi: kalafior z zasmażką z bułki tartej, kotlet schabowy, spaghetti, naleśniki, wcześniej wspomniana mizeria, stek, ziemniaki, zupa pomidorowa czy ryż podawany w słodkiej formie z jabłkiem i cynamonem. Współczesna kuchnia polska po wielu, niekiedy burzliwych zmianach w dalszym ciągu ewoluuje. Kaszę zastąpiono ziemniakami, natomiast dziczyznę drobiem i wieprzowiną typowo handlową. Zaczęto produkować cukier z białych buraków. Jest on o wiele tańszy, a nadaje się do zastąpienia oryginalnego cukru w przygotowywaniu deserów, ciast i innych słodkich wypieków. W różnych regionach naszego kraju charakterystyczne są inne dania. Śmiało nazwać je można wizytówkami danego obszaru. Górale mają swój owczy nabiał, rybacy z nad morza ryby morskie czy Wielkopolanie okazałe grzyby. Mimo takiej odrębności większość potraw różni się pojedynczymi składnikami czy po prostu swoją nazwą.

uroda.info.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ