Tłuszcze w diecie

0
147
Tłuszcze w diecie

Wielu z nas sądzi, że jedząc tłuste potrawy, szybko buduje sobie tkankę tłuszczową w organizmie. Jednakże, prawa o tłuszczach w naszej diecie jest nieco inna. Dziś postaramy się ją przybliżyć. Przede wszystkim, pamiętać należy, że zarówno tłuszcze roślinne, jak i zwierzęce są w naszym codziennym odżywianiu absolutnie niezbędne do przetrwania – nie można sobie więc ich do końca odmówić. Dzięki nim bowiem, przyswajamy sobie witaminy i mikroelementy – surówka z wielu odżywczych warzyw bez kilku kropel oliwy na pewno nie wniesie niczego pożytecznego do naszego organizmu. Ponadto, tkanka tłuszczowa nie tworzy się z tłuszczy właśnie, jak możemy, na zasadzie analogii, pomyśleć. Tłuszczowa tkanka powstaje w wyniku przetwarzania węglowodanów – przede wszystkim prostych. Dlatego też, dobrym zaleceniem w diecie jest niełączenie ze sobą węglowodanów oraz tłuszczu w jednym posiłku, ponieważ to jest prosta droga do tego, żeby przytyć. Warto o tym z całą pewnością pamiętać, ponieważ znaczenie tego stwierdzenia w codziennym odżywianiu jest bardzo duże. Pamiętać trzeba także, ze tłuszcze roślinne są znacznie bogatsze w przeciwrakowe kwasy omega – 3 i omega – 6. Nie obawiajmy się więc masła, czy też tłustych ryb, ponieważ i one się przydają.

rehaform.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ